Достапни линкови

Европскиот суд со пресуда против Русија


Европскиот суд за човекови права
Европскиот суд за човекови права донесе одлука Русија да им исплати 1,9 милиони евра на семејствата на Чеченците кои се водат за исчезнати во изминатата деценија.
Според судот, Москва не успеала да докаже дека нејзините сили не се одговорни за исчезнувањето на 36 мажи од 2000 до 2006 година.
Адвокатите на семејствата на жртвите, како што наведува судот, презентирале цврсти докази дека нивните роднини биле грабнати од страна на руската војска.
XS
SM
MD
LG