Достапни линкови

Мексико-Енергетската индустрија отворена за странски фирми


Мексиканскиот претседател Енрике Пена Нието
Мексиканскиот претседател Енрике Пена Нието го потпиша законот за енергетска реформа со кој се дозволува приватни странски компании да дуупчат мексиканска нафта и гас. Со тоа се стави крај на седумгодишниот монопол на државната фирма Петролеос Мексиканос или Пемекс.
Поддржувачите на реформата, меѓу кои и претседателот соопштија декана Мексико му е потребна технологија која можат да ја обезбедат странските фирми за експлоатација на енергетските резерви со што ќе се забраза економскиот раст на земјата.
XS
SM
MD
LG