Достапни линкови

ОН: Иран сериозно ги прекршува човековите права


Генералното собрание на ОН ја одобри резолуцијата со која се критикува Иран за сериозно прекршување на човековите права, вклучувајќи тортура и нејзината "алармантна" и честа употреба на смртна казна. Резолуцијата, исто така, ги поздравува ветувањата за почитување на човековите права како што се отстранување на дискриминација на жените и припадниците на етничките малцинства од страна на новиот ирански претседател, Хасан Рохани. Но, во резолуцијата, исто така, се критикува Иран за употребата на "нечовечки" казни, вклучувајќи камшикување и ампутации како и употреба на смртната казна против младите луѓе под 18 години. Пред гласањето ирански делегат им изјави на членовите на Генералното собрание дека резолуцијата не ја одразува фактичката состојба во Иран и оти ќе биде контрапродуктивнa.
XS
SM
MD
LG