Достапни линкови

Парламентарни избори во Туркменстан


Жителите на Туркменстан денеска гласаат на парламентарните избори во земјата. Станува збор за први повеќепартиски избори од 1991 година, кога Туркменстан прогласи независност. Сепак, Партијата на индустријалисти и претприемачи не е опозициска партија имајки предвид дека истата беше формирана со одобрение на претседателот. Десетици кандидати од провладини коалиции и синдикални организации се кандидираа на изборите. Вкупно 283 кандидати се натпреваруваат за 125 пратенички места.
XS
SM
MD
LG