Достапни линкови

Раст на БДП во Македонија - третата најсиромашна земја во Европа


Растот на БДП во третиот квартал е 3,3%, извозот на стоки и услуги пораснал за 7,2 %, додека увозот се намалил за 2,1 отсто, соошти Државниот завод за статистика. Во третиот квартал има раст во повеќе сектори, а најголем кај Градежништвото со над 30 отсто. Информацијата среди по проценката на “Евростат” дека Македонија е третата најсиромашна земја во Европа, по Албанија, со БДП од 30 отсто и БиХ со БДП од 29 отсто од европскиот просек. Бруто-домашниот производ на Македонија во минатата година по глава на жител, мерен преку паритетот на куповна моќ, изнесувал 35 отсто од просекот што го имаат 28 земји-членки на Европската унија.
XS
SM
MD
LG