Достапни линкови

УНЕСКО ја дополни листата на „нематеријално наследство“


.
Агенцијата на Обединетите нации за зачувување на светското културно богатство УНЕСКО ја дополни листата за зачувување на човековото таканаречено „нематеријално наследство“. На состанокот во азербејџанскиот главен град Баку, УНЕСКО избра уште 14 нови примери кои треба да бидат зачувани. Меѓу нив се античката грузиската техника за правење вино, јапонското готвење Вашоку, Медитеранската диета, азрбејџанската игра со јавање коњи и кинеското сметање со абакус. Оваа листа беше востановена во 2008 година и во неа досега има 100 примери кои го демонстрираат духовното наследство на светот.
XS
SM
MD
LG