Достапни линкови

Светски ден за борба против СИДА


Сто деведесет и четири случаи на заболени од ХИВ/СИДА се регистрирани во Македонија од 1987 година досега. Од нив 25 годинава, а во 2012 година 23. Болни од СИДА биле 143 а 51се ХИВ позитивни. Од СИДА во Македонија умрело 71 лице.
Според начинот на пренесување на ХИВ, 14 лица се заразиле при хомосексуален однос, 10 при хетеросексуален однос, а во еден случај има пренесување од мајка на плод. Од нив, единаесет се на возраст 20 до 29 години, осум - 30 до 39 години, три-40 до 49 години, и по едно на возраст до шест години, од 50-59 години и над 60 години.
Во Програмата за спречување и појава на ХИВ/СИДА за 2014 година од буџетските средства се одобрени 22 милиони денари за превентивни активности,а голем дел од средствата ќе бидат употребени за набавка на антиретровирусна терапија.
XS
SM
MD
LG