Достапни линкови

ОН: одобрена резолуција за правото на приватност на интернет


Комитетот за човекови права на ОН ја одобри резолуцијата за правото на приватност што ја предложија Германија и Бразил. Станува збор за прв документ кој воспоставува заштита на човековите права на интернет.

Резолуцијата следи по откритието за шпионирање од страна на Националната Агенција за Безбедност на САД.

Се смета дека владите или компаниите кои набљудуваат и пресретнуваат подаоци можат на тој начин да ги нарушат или да ги злоупотребат човековите права.
XS
SM
MD
LG