Достапни линкови

Србија ќе добиела една милијарда долари кредити од Кина


Србија успеа да добие една милијарда од вкупно три милијарди долари кредити по најповолни услови, кои Кина ги намени за 16 земји од централна и источна Европа, изјави денеска српскиот министер за сообраќај Александар Антиќ.

Тој истакна дека еден дел од овие средства ќе бидат употребени за изградба на автопатот Белград-Чачак, а вториот дел за нов блок во термоелектраната „Костолац Б“ и за проекти во енергетски комплекс.

Антиќ, кој е координатор на Србија за меѓународна соработка меѓу Кина и 16 земји од централна и источна Европа, додаде дека Пекинг планирал да пласира 10 милијарди долари кредити за инфраструктурни проекти во овие региони.
XS
SM
MD
LG