Достапни линкови

ЕП го усвои седум годишниот буџет на ЕУ


Европскиот паралмент го усвои буџетот на Европската унија за периодот 2014, 2020 година. Тој е во вредност од 960 милијради евра и предвидува кратење на реалните трошоци што е за прв пат во историјата на Европската унија. Редукциите посебно се однесуваат на посиромашните членки кои треба да применат остри мерки на штедење. Буџетот беше усвоен по две годишни преговори, а по денешното одобрување во европарламентот, членките треба уште еднаш да го потврдат.
XS
SM
MD
LG