Достапни линкови

Уставниот суд на Хрватска за референдумот за брак


Уставниот суд на Хрватска денеска реши дека не постои основа за поништување на одлуката на парламентот за распишување референдум на кој граѓаните на 1 декември ќе се изјаснуваат за уставната дефиниција на бракот како ислучива заедница меѓу маж и жена. Во последните денови во јавноста и во медиумите се интензивира полемикатата за тоа дали Уставниот суд можело воопшто да ја оценува уставноста на овој референдум.
XS
SM
MD
LG