Достапни линкови

Арнаудовска - Судството во Македонија е независно


Директорката на Академијата за судии и јавни обвинители на Република Македонија Анета Арнаудовска.
Директорката на Академијата за судии и јавни обвинители на Република Македонија Анета Арнаудовска вели дека во Македонија независно судство - има, поради тоа што земјата ги презема сите реформи, со цел да го унапреди судството.

Ние ги имаме имплементирано сите меѓународни стандарди: сопствено тело што ги избира и разрешува судиите - значи не Собранието и Владата, потоа Академијата како нова институција, која ќе обезбеди објективни критериуми за избор на новите судии и обвинители, и, секако, мора да работиме на имплементација на стандардите во пракса“, вели Арнаудовска во интервју за Гласот на Америка на македонски јазик.

Арнаудовска во Вашингтон учествува на меѓународна конференција за судска обука.
XS
SM
MD
LG