Достапни линкови

САД и Израел веќе немаат право на глас во УНЕСКО


УНЕСКО им го одзеде правото на глас на Соединетите држави и Израел бидејќи не го платиле долгот што го имаат кон оваа организација за зачувување на културното богатство во светот. Тие не ги исплаќаат редовните обврски од 2011 година кога Палестина стана членка на УНЕСКО. Вашингтон годишно на УНЕСКО му исплаќа 80 милиони долари, што е 22 насто од буџетот на оваа организација.
XS
SM
MD
LG