Достапни линкови

Хомосексуалноста може да е основа за азил во ЕУ


N
Европскиот суд на правдата денеска пресуди дека хомосексуалноста може да биде основа за азил во ЕУ. Пресудата доаѓа по случајот со тројца мажи - од Сиера Леоне, Уганда и Сенегал - кои бараа статус на бегалец во Холандија.
Тие инсистираа на тоа дека имаат "оправдан страв" од прогон заради својата сексуална ориентација. Холандските имиграциски служби го одбија нивното барање.
Европскиот суд на правдата пак пресуди дека сексуалната ориентација на една личност е фундаментално значење за неговиот идентитет дека тој не треба да бидат принудени да го откаже. Трите случаи сега се вратени назад кај холандските власти за конечната пресуда.
XS
SM
MD
LG