Достапни линкови

Еврозоната ја очекува растеж во 2014 и 2015


.
Европската Комисија соопшти дека 17 те земји на еврозоната оваа година ке имаат пад од 0,4 басто но дека идната година ќе има пораст од 1,1 процент и 1,7 насто во 2015.
Претходните предвидувања за 2014 беа дека порастот ќе изнесува 1,2 насто во 2014 но сега се нотира дека побарувачката од растечките економии ќе биде помала и дека растежот на овие земји ќе биде забавен.
Се наведува и дека домашната побарувачка ќе биде зголемена, но дека бавниот растеж нема да креира многу нови работни места.
Невработеноста во еврозоната се очекува за оваа година и за 2014 да остане на рекордните 12,2 насто, а во 2015 да падне на 11,8 проценти.
XS
SM
MD
LG