Достапни линкови

Индија лансираше летало кон Марс


Индија - леталото Мангалајан
Индија лансираше вселенско летало кон Марс со цел да биде прва азиска држава која ке је достигне црвената планета.
Леталото познато како Мангалајан што на хинду значи Марс ракета е ланисрана во 10 часот по средно европско време и за околу 300 дена ќе треба да мине 780 милиони километри.
На Марс треба да стигне во Септември 2014 и да ја испитува атмосферата.
Пред тоа на Марс летала испратија: Советскиот Сојуз, САД и Европа.
XS
SM
MD
LG