Достапни линкови

Сервер-Македонија ги исполни условите за членство во НАТО


Даниел Сервер
Американскиот аналитичар Даниел Сервер оцени дека до 2020 година сите земји од Балканот ќе станат членки на НАТО. Според него, Србија би можела да го смени ставот во врска со Алијансата, посебно ако Косово направи исчекор на овој пат. Но, тој смета, дека треба да поминат повеќе од неколку години пред да се урне тоа табу во Србија.
Сервер порача дека Црна Гора и Македонија веќе ги исполниле условите за членство во НАТО, додека Косово штом ги формира своите безбедносни сили ќе сака што побрзо да влезе во Алијансата.
XS
SM
MD
LG