Достапни линкови

Попоски-поддршка од Паневропската унија за Македонија во ЕУ


Шефот на македонската дипломатија Никола Попоски
Шефот на македонската дипломатија Никола Попоски оцени денеска дека Паневропската унија целосно ги поддржува македонските стратешки цели. Во рамки на денешната меѓународна конференција „Европа меѓу вредностите и предизвиците“, Поспоски истакна дека во изминатите години европската идеја е соочена со економски потешкотии и процесот на проширувањето не ја има посакуваната динамика.
Според него, не е случајно што ЕК пет години по ред вели дека Македонија е целосно подготвена да ги почне преговорите и што Советот не може да постигне консензус поради противењето од една земја членка која, како што рече, сака да наметне определено решение надвор од меѓународно-правната рамка.
XS
SM
MD
LG