Достапни линкови

Почна зимското сметање на времето


Зимското сметање на времето почна ноќеска со поместување на стрелките на часовниците за еден час наназад, со што три часот по полноќ стана два часот. Преминот од летно кон зимско време прв пат е забележано во 1916 година во земјите во северна Европа, а досега е воведено во околу 70 држави, претежно на северната хемисфера. На 21 мај 1916 година Велика Британија, следејќи го примерот на Германија прв пат го воведува летното сметање на времето.
XS
SM
MD
LG