Достапни линкови

Албанија ќе ја намали армијата за третина


По завршувањето на проектот за демонтирање и уништување на воениот арсенал од комунистичкиот период, Албанија ќе започне со проект за намалување на бројноста на своите Вооружени сили за една третина од сегашните 12.000 на 8.000 лица.
Според најавите на Мисијата на Албанија во НАТО, проценето е дека постоењето на некои армиски единици повеќе не е неопходно и дека албанските Вооружени сили треба да имаат помал борј офицер и војници.
Ваквите проценки се направени врз основа на новата веона стратегија утврдена по приемот на Албанија во НАТО во 2009 година.
XS
SM
MD
LG