Достапни линкови

Арапска Лига: Конференцијата за Сирија на 23 ноември


Генералниот секретар на Арапската Лига Набил eл Араби денеска изјави дека Меѓународната конференција за Сирија, на која треба да се состанат претставници на сирискиот режим и опозицијата, со учество на претставници на светските сили, ќе се одржи на 23 ноември во Женева.
По средбата во Каиро со пратеникот на ОН за Сирија Лакдар Брахими, Араби изјави дека подготовките за оваа конференција се во тек. Брахими изјави дека планира да ги посети Катар, Турција, Иран и Сирија и да има разговори со американските и руските претставници, со цел конференцијата да биде успешна.
Одржувањето на конференцијата неколку пати е одложувано поради несогласувањето околу целите. Сирискиот режим не се согласува со привремено заминување од власт на претседателот Башар Ал Асад, а опозицијата отфрла транзиција што би вклучила негово останување на власт.
XS
SM
MD
LG