Достапни линкови

Повторно тендер за Чебрен и Галиште


Владата наскоро ќе го објави 10-от тендер за реализација на проектот за изградба на хидроцентралите Чебрен и Галиште на Црна Река. Условите на новиот јавен повик за реализација на постапката за доделување на концесија за користење на вода за производство на електрична енергија од хидроелектрични централи на Црна Река, познат како ХЕЦ Чебрен и ХЕЦ Галиште, се на некој начин балансирани помеѓу потребите на државата и барањата на идните концесионери, рече министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми на денешната прес-конференција во Владата.Тој посочи дека во новиот тендер не е предвидена изградбата на ХЕЦ Галиште, но се остава можност да се гради во иднина ако државата одлучи така.
Неговиот ресор, како што рече Адеми, предложил Владата да ги измени условите на новиот тендер, а Владата тоа го прифатила на последната седница.
XS
SM
MD
LG