Достапни линкови

Советот за Безбедност доби 5 нови членки


.
Генералното собрание на ОН избра пет нови непостојани членки на Советот за безбедност. Саудиска Арабија, Чад, Нигерија, Чиле и Литванија ќе бидат членки следните две години на 15-члениот Совет за безбедност, почнувајќи 1 Јануари 2014 година.
Советот за безбедност има пет постојани членки со право на вето - САД, Велика Британија, Франција, Русија и Кина - и 10 непостојани членки.
XS
SM
MD
LG