Достапни линкови

Попоски: очекуваме одлука за старт на преговорите


министерот за надворешни работи Никола Попоски
„Цениме дека и овој пат Европската комисија изложи мноштво резултати, факти и аргументи за донесување на позитивна одлука за почеток на пристапни преговори со Македонија на претстојниот декемвриски Самит“. Ова го истакнува министерот за надворешни работи Никола Попоски во пишаната изјава до медиумите, по објавувањето на Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија. Според него отворањето на пристапните преговори може само да придонесе за унапредување на грчко македонските односи и за надминување на разликите. „По петгодишно исполнување на критериумите од македонска страна, попречувањето е сериозен предизвик за кредибилитетот на политиката на проширување на ЕУ. Ќе работиме заедно со сите наши европски партнери да поддржиме кредибилен европски проект за мир и просперитет во регионот“, оценува министерот за надворешни работи Попоски.
XS
SM
MD
LG