Достапни линкови

Доделена Нобеловата награда за економија


Јуџин Фама, Ларс Петер Хансен и Роберт Шилер
Американците Јуџин Фама, Ларс Петер Хансен и Роберт Шилер се добитници на годинашната Нобелова награда за економски науки. Во образложението се наведува дека тие биле наградени за нивната емпириска анализа на цените на капиталот. Оваа награда не е една од оригиналните Нобелови награди што ги востанови Алфред Нобел. Таа почна да се доделува во 1968 година од Шведската Централна банка како сеќавање на Алфрeд Нобел. Со денешното доделување, завршува годинашната сезона на Нобелови награди.
XS
SM
MD
LG