Достапни линкови

Верниците на аџилак и покрај опасноста од смртоносниот вирус


Околу 2 милиони верници од Саудиска Арабија денеска тргнаа на годишниот аџилак во С и покрај предупредувањата од опасниот вирус МЕРС. Вениците тргнаа од светиот град Мека до околината на Мина, по автопапат, со воз или пешки. Во Мина верниците ќе одмораат и ќе се молат пред в понеделник да продолжат до планината Арафат каде што ќе ги обават најголемиот дел од верските ритуали. Саудијска Арабија ги пресмета жртвите од вирусот МЕРС на околу 50-60 и стравува дека верниците би можеле да го рашират. Вирусот МЕРС се смета за посмртоносен од САРС но за помалку пренослив. Саудиските влсти имаат мобилизирано огромни медицински и цивилни средства за заштита.
XS
SM
MD
LG