Достапни линкови

СДСМ бара јавна дебата со владините министри за предлог мерката за ДДВ


СДСМ ја обвини Владата дека неаргументирано ја одбива нивната предлог мерка за враќање на 15% од ДДВ.
Потпретседателот на СДСМ Ванчо Узунов на прес-конференција оцени дека ВМРО ДПМНЕ со вчерашната реакција на последната изјава на Зоран Заев за оваа предог-мерка, манипулирала наместо да даде издржан коментар со факти и бројки.
Според него, во буџетот на РМ, по основ на ДДВ, годишно се собираат околу 45 милијарди денари, а даночното затајување се проценува на околу 35%. СДСМ тврди дека со предложената мерка затајувањето кај ДДВ-то би се намалило за две третини и тогаш во буџетот би се собирале 55 милијарди денари годишно по основ на ДДВ.
Узунов ги повика министрите во Владата, за ефектите од примената на мерката на СДСМ да излезат на отворена јавна дебата.
XS
SM
MD
LG