Достапни линкови

Иран побара од Авганистан да ја ослободи водатаИрански пратеник го повика Авганистан да ослободи повеќе вода за да се спаси регионално езеро. Медиумите јавија дека брзото сушење на езерото Хамун во југоисточниот дел од земјата се должи на недостигот од вода. Езеротот се суши со децении но пратеникот Пирмозаен рече дека најновата состојба се должи на големиот број изградени брани на реките кои се влеваат во него од страна на Авганистан.Авганистан и Иран имаат потпишано договор за слободен проток на прекуграничните води уште во 1973 година.
XS
SM
MD
LG