Достапни линкови

САД: дозволено натамошно снимање телефонски разговори


Тајниот американски суд кој се занимава со надзор на терористичката и странска шпионажа ја овласти Националната агенција за безбедност да продолжи со собирање снимки од телефонски разговори на лица во САД.
Директорот на националнотот разузнавање на САД, Џејмс Клепер соопшти дека ова е дел од напорите на администрацијата на Обама подобро да се објасни како американските разузнавачки агенции ги користат податоците добиени од извори во САД.
Протекувањето на информациите пролетта преку поранешниот разузнавач Сноуден откри дека американските агенции собираат милиони податоци за тоа кој кого повикал и колку долго траеле разговорите во САД. Критичарите пак ова го нарекуваат нарушување на приватноста и злоупотреба во контекст на борбата против тероризмот.
XS
SM
MD
LG