Достапни линкови

Балкан - Словенците користат најмногу Интернет, најмалку Турците


На Балканот, Интернет се користи најмногу во Словенија, која се наоѓа на 42-то место во светот по број на корисници според бројот на население, а најмалку во Турција, која е на 83-то место.
Според извештајот на глобалната Броудбенд комисија за дигитален развој на второ место по Словенија е Босна и Херцеговина, која во светски рамки се наоѓа 45-то место. Потоа следуваат Македонија, на 49-то место, Хрватска на 50 - то, Црна Гора на 58 и Грција на 59-то место во светот. Бугарија е на 62-то место во светот, по која следуваат Албанија, на 65-то, Србија на 75-то и Турција на 83-то место.
Лидерското место во светот припаѓа на Исланд, каде околу 96 отсто од населението редовно користи Интернет.
И покрај високиот развој на глобалната мрежа над 90 отсто од населението во 49 најслабо развиени земји во светот воопшто немаат пристап до Интернет, покажува извештајот на комисијата.
XS
SM
MD
LG