Достапни линкови

Хрватска го смени законот што и беше спорен на ЕУ


Хрватскиот Сабор денеска ги прифати измените на Законот за правосудната соработка со Европската унија. Со тие измени е избршано ограничувањето на примените на европскиот налог за апсење за кривични дела направени по 7 август 2002 година. Пред влегувањето во Европската унија, Хрватска ги усвои измените на овој закон со што беше оневозможена екстрадиција на Јосип Перковиќ кого Германија го товари дека како агент на југословенската тајна служба УДБА учествувал во убиството на хрватскиот емигрант Стјепан Ѓурековиќ во 1983 година во Баварија. Измените предизвикаа спор со Европската комисија која најави и воведување санкции против Хрватска.
XS
SM
MD
LG