Достапни линкови

Талибанскиот напад лани во Авганистан требало да се предвиди


Американската истрага на минатогодишниот талибански напад врз база во Авганистан, кога загинаа двајца маринци, откри дека офицерите имале „конзистентни индиции“ дека талибанците се подготвуваат за напад врз објектот. Во заклучоците на истрагата на Американската централна команда се вели дека двајца генерали биле принудени предвремено да се пензионираат поради пропусти во нивното водење на базата. Во извештајот се вели дека офицерот на разузнавањето предупредил дека е „висока“ можната талибанска закана за поголемите инсталации во Авганистан.
XS
SM
MD
LG