Достапни линкови

Пропен во атмосферата на Титан


Американската вселенска сонда „Касини„ открила мали количества пропен во атмосферата на Титан, најголемата месечина на Сатурн. Американската агенција НАСА соопшти дека станува збор за прво детектирање на ваква состојка на некоја планета или нејзин природен сателит, надвор од Земјата. Пропен е молекула составена од три атоми на јаглерод и шест атоми на водород. Од пропен се прават производи од пластика.
XS
SM
MD
LG