Достапни линкови

ЕК ја предупреди Хрватска со финансиски санкции


Вивијен Рединг - комесар за правда
Европската Унија ја предупреди со финансиски санкции новата членка Хрватска во врска со контроверзните амандмани на законот за екстрадиција. Хрватска ги донесе измените само неколку дена пред влезот во ЕУ на 1 јули. Со нив се одобрува секој обвинет или осуден за кривично дело пред август 2002, да не може да биде екстрадиран. Тоа значи дека обвинетите за воени злосторства за време на балканските војни во 90-тите години не може да биде екстрадираи за да се соочат со судење.
XS
SM
MD
LG