Достапни линкови

САД - 50 години од говорот на Мартин Лутер Конг


Американците денеска ќе се соберат пред меморијалниот центар во Вашингтон по повод одбележувањето 50 години од говорот на борецот за правата на црнците Мартин Лутер Конг, Јас имам сон. Со својот говорот одржан во 1963 та година баптистичкиот свештеник ја придвижи нацијата да ги подржи еднаквите права за афро -американците.Тоа инспирираше многу активистите за човекови права широм светот за ненасилен отпор. Кинг организираше ненасилни протести против сегрегацијата на југот, барајќи еднакви права за афро американаците, вклучително и правото да гласаат. По повод одбележувањето,Барак Обам денеска ќе одржи говор пред меморијалниот центар Линколн.
XS
SM
MD
LG