Достапни линкови

Дванаесет години Рамковен договор


Од прославата на осум годишнината од Охридскиот Рамковен Договор во Маврово
Денеска се навршуваат 12 години од потпишувањето на Рамковниот договор со кој се стави крај на воениот конфликт во Македонија во 2001 година и се постави рамка за меѓуетнички соживот. На 13 август 2001 година во претседателската резиденција на Водно во Скопје Договорот го потпишаа тогашниот претседател на Македонија Борис Трајковски, поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Љупчо Георгиевски, претседателот на ПДП Имер Имери и тогашните претседатели на СДСМ Бранко Црвенковски и на ДПА Арбен Џафери. Потписници на договорот, во својство на гаранти, беа и специјалните претставници на ЕУ и САД, Франсоа Леотар и Џејмс Пердју, кои учествуваа во преговорите кои се одвиваа во Охрид во јули и во август 2001 година.
XS
SM
MD
LG