Достапни линкови

Негативна перспектива за хрватскиот кредитен рејтинг


Меѓународната агенција „Стандард и Пурс“ го задржа кредитониот рејтинг на Хрватска на ниво ББ+, но изнесе неповолни оценки за идните перспективи, намалувајќи ги од „стабилни“ на „негативни“. Организацијата соопшти дека доколку економските резултати во земјата на крајот на годинава бидат полоши од очекувањата, следната година ќе се намали хравтскиот кредитен рејтинг. За последниве пет години хрватскиот бруто домашен производ реално се намали за 12 проценти. Паралено со ова, уследи и пад на потрошувачката за 12 отсто и на инвестициите за 35 проценти.
XS
SM
MD
LG