Достапни линкови

Пешевски - Врската со дијаспората не смее да се изгуби


Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски.
Врската со дијаспората не смее да се изгуби. За Македонија е добро што поголем број млади луѓе од втората или третата генерација иселеници да доаѓаат во земјата на нивните корени, со тоа ќе имаат можност да видат што се случува во Македонија која се менува, а некои од нив да препознаат и можност и за бизнис инвестиција покрај за туризам, порача вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски на Четвртата Годишна конференција на Обединетата македонска дијаспора.

„Кога се работи за инвестиции, секој гледа да направи добар профит, оти ако нема добар обрт никој нема да инвестира, ниту дијаспора, ниту алтруист. Мора да се препознае можноста дека во Македонија може да се направи подобро. Тоа доколку го видите е одлично. Но, она што може да да се направи реално е поголем број од вас да земат македонски пасоши, поголем број од вас да инсистираат кај помладите генерации да земат македонски пасош, да доаѓаат и да ја посетуваат Македонија. Тоа ќе биде повеќе од доволно. Улогата на дијаспората за опстанокот на Македонија во идните години ќе биде сè поголема. Односите помеѓу етничките заедници во Македонија се менуваат. Бројките се менуваат и многу ќе биде важно бројноста на Македонија и на Македонците да ја задржиме и ја растеме во годините што доаѓаат. Тоа ќе биде важно и за економските ефекти“, истакна Пешевски.

Според гувернерот Димитар Богов, вкупните дознаки од странство се стандардно високи, изнесуваат 18-20 проценти од БДП и покриваат најголем дел од трговскиот дефицит. Појасни дека од нив на приватните трансфери отпаѓа 60 отсто. Тој информира дека во првите четири месеци од годинава странските директни инвестиции изнесуваат околу 70 милиони евра, а проекциите се меѓу 200 и 300 милиони до крајот на годината.
Претседателот на Управниот одбор на ОМД Никола Стојанов истакна дека дијаспората сака да помогне и да инвестира во Македонија а еден од начините се патриотски обврзници по примерот на Израел.
XS
SM
MD
LG