Достапни линкови

Расте бројот на бегалци од Сирија во Турција


Бројот на сириски бегалци во Турција достигна 201.067 лица, покажуваат податоците на турската Дирекција за управување со природни несреќи и вонредни ситуации. Тоа се двојно повеќе сириски бегалци отколку во истиот период минатата година, кога бројот на присутни бегалци во Турција изнесуваше 100.363 лица. Сириските бегалци се сместени во вкупно 14 кампови од шатори и шест населби со контејнери. Поголем дел од нив се наоѓаат во јужните провинции на Турција. Турција има приближно 900 километри копнена граница со Сирија, која е најдолга во споредба со останатите нејзини соседи.
XS
SM
MD
LG