Достапни линкови

Судењето на Кодорковски не било фер, утврди Европскиот суд


Европскиот суд за човекови права одлучи дека првото судење на поранешниот шеф на руската компанија Јукос Михаил Кодорковски не било фер и ги прекршило човековите права на обвинетиот. Европската институција ја даде пресудата по серија жалби кои ги поднесоа Кодорковски и неговиот партнер. Во образложението на европската пресуда се наведува дека обвиненијата биле дадени од солидна основа, но рускиот суд не направил соодветно сослушување на обвинетите. За сега Европскиот суд не најде политичка основа на судскиот процес за која обвинуваат двајцата осудени.
XS
SM
MD
LG