Достапни линкови

Нова транша помош за Грција


Земјите-членки на еврозоната се согласни на Грција да и се исплати следната транша од 2,5 милијарди евра од антикризната програма. Одлуката за исплатата на парите треба да биде донесена во текот на денот на телеконференцијата на која ќе учествуваат претставници на министерствата за финансии на 17 земји-членки на еврозоната, како и на Европската централна банка и на Европскиот стабилизациски фонд. Тоа ќе биде првиот дел од траншата од 6,8 милијарди евра за земјата. До крајот на летото Атина треба да ја добие и втората рата од 1,5 милијарди евра од еврозоната. Третиот пакет помош од 1,8 милијарди евра треба да биде исплатен од ММФ во август, а во октомври еврозоната ќе и даде на Грција уште една милијарда евра.
XS
SM
MD
LG