Достапни линкови

Прв случај на западно - нилска треска во Македонија


Во Македонија е регистриран прв случај на западно-нилска треска, кој е потврден и лабараториски. Со вирусот е заразена 57-годишна жена, која не патувала надвор од Македонија. Таа е во добра општа здравствена состојба и ја прима потребната тераприја, соопштија од Министерството за здравство. Болеста се пренесува со каснување од заразен комарец со вирусот на западно-нилска треска. Кај најголем број заболени, болеста може да помине без симптоми, додека кај помал дел од заболените се јавуваат симптоми како висока температура, треска, главоболка, мачнина и замор.
XS
SM
MD
LG