Достапни линкови

Турската централна банка реагира за заштита на лирата


Турската централна банка ја зголеми основната каматна стапка и најави дека доколку е потребно ќе преземе дополнителни мерки за да го спречи падот на курсот на турската лира. Зголемувањето на каматната стапка по рефинансирањето од 6.5 отсто на 7,25 проценти е реакција на истекување на капитал, што доведе до поевтинување на лирата до девет проценти во однос на доларот. Несигурноста околу програмата за откупување на државни обврзници од Управата на федерални резерви на САД им нанесе удар на растечките пазарни економии во светот. Турските инвестиции беа засегнати и од демонстрациите минатиот месец против Владата на премиер Реџеп Таип Ероган.
XS
SM
MD
LG