Достапни линкови

Австралија ќе сели азиланти во Нова Гвинеја


Кевин Рад
Австралиската влада најави дека барателите на азил нема да престојуваат нa територијата на земјата додека се разгледуваат нивните барања. Азилантите ќе се испраќаат во Нова Гвинеја, откако премиерот Кевин Рад рече дека нема шанси овие лица да останат во Австралија дури и ако се „вистински бегалци“. Новата мерка е воведена со цел да се намали бројот на азиланти кои со бродови пристигнуваат во Австралија од Индија. До сега стотици се удавија на вакви опасни патувања. Од Јануари повеќе од 15.000 азиланти пристигнаа во Австралија. Мнозинството се од Иран, Авганистан и Ирак.
XS
SM
MD
LG