Достапни линкови

Мудис - постои ризик Кипар да ја напушти еврозоната


Заканата за нова платежна неспособност на Кипар во однос на неговите државни обврзници останува на високо ниво следните години поради многу поголемите ризици, со кои се соочува економијата на земјата и нејзините државни финансии, оцени денеска меѓународната рејтинг агенција Мудис.

Според Мудис „постои суштински ризик Кипар да ја напушти еврозоната“.

Агенцијата минатата недела одлучи да го остави рејтингот на Кипар на неинвестициско ниво ЦАА3 со негативна перспектива.

Во годишниот извештај на Мудис се наведува дека ниската оценка за Кипар е определена од малата економска база и слабите перспективи за раст.

Според аналитичарите спогодбата меѓу кипарската Влада и тројката меѓународни кредитори, Европската комисија, Европската централна банка и Меѓународниот монетарен фонд за доставување на помош од десет милијарди евра во замена за реструктуирање на банкарскиот сектор на земјата, ќе доведе до значително намалување на активностите на кипарските банки, што ќе има големо влијание врз кипарската економија уште од оваа година.
XS
SM
MD
LG