Достапни линкови

Бирото за лекови врши ненадејна инспекција во аптеките


Инспекторите од Бирото за лекови започнаа ненајавени контроли на лековите во аптеките со директно земање на лекови од полиците. Ги предаваат на испитување во акредитираните лаборатории во Институтот за јавно здравје и Фармацевтскиот факултет во Скопје со цел да се испита каков е нивниот квалитет, министерот за здравство Никола Тодоров.
При акција на Бирото за лекови веќе се посетени 150 аптеки во целата држава при што се земени 206 лека од 34 производители од различна генерика. Од досега добиените резултати за 18 лека наменети за лекување различни заболувања е утврдено дека сите се квалитетни и ефикасни како декларираното во одобрението за увоз и за регистрација.
Тодоров најави дека во случај при анализите да се утврди дека лекот не одговара на квалитетот и ефикасноста, Министерството за здравство ќе го објави неговото име, ќе го повлече од пазарот, а за производителот или увозникот ќе биде изречена глоба од 25.000 до 50.000 евра.
XS
SM
MD
LG