Достапни линкови

Синдикатите бараат повисоки плати за наставниците во Романија


Синдикалните организации во Романија побараа од владата да усвои закони со кои ќе се зголемат платите на просветните работници во земјата. Според проценките на синдикатот, романски учител просечно зема месечна плата колку што е платен учителот во Луксембург за четири часа. Романските наставници во средно училиште за час земаат 2 евра, додека нивните колеги во Луксембург примаат 85 евра за час. Наставниците во Луксембург се најплатени меѓу колегите во европските држави. Потоа следат наставниците во Данска со 57 евра, Германија со 54 евра, Англија - 48 евра, Белгија - 45 евра, Ирска - 44 евра, Холандија - 42 евра, Шкотска и Финска - 41 евро за час.
XS
SM
MD
LG