Достапни линкови

Пакистан позајми над 5 милијарди евра од ММФ


Пакистан побара заем од Меѓународниот монетарен фонд со цел подршка на економијата на земјата. Пакистанскиот министер за финансии Ишак Дар и претставникот на ММФ во земјата Џефри Френкс изјавија дека е постигнат договор за заем вреден 5,3 милијарди американски долари, што е помалку од оригиналното барање на пакистанските власти за 7,2 милијарди долари. Пакистанската централна банка остана со 6,2 милијарди долари во резерви, што е доволно за покриваше на пест месеци увоз. Пакистан ќе го добива одобрениот заем од над 5 милиони долари на неколку транши во период од три години по каматна стапка од 3 проценти.
XS
SM
MD
LG