Достапни линкови

Стандард енд Пурс го зголеми кредитниот рејтинг на Кипар


Меѓунароната агенција Стандард енд Пурс го зголеми долгорочниот кредитен рејтинг на Кипар во странска и национална валута од нивото “селективен банкрот“ на ЦЦЦ+.
Агенцијата го ревидира и краткорочниот рејтинг на земјата од „селективен банкрот“ до Ц.
Со зголемувањето на рејтингот на Кипар аналитичарите од Стандард енд Пурс ја истакнувата можноста земјата целосно да ги врати долговите во одредените рокови.
Во Кипар се извршува доброволна замена на државни обврзници во вредност од една милијарда долари со рок на доспевање до 2016 година. Хартиите од вредност со заменуваат со нови со рок на доспевање до десет години
XS
SM
MD
LG