Достапни линкови

Камерон: Влезот на Хрватска во ЕУ има силен ефект врз демократијата на Балканот


Британскиот премиер Дејвид Камерон изјави дека влегувањето на Хрватска како полноправен член на Европската унија и отворањето на пристапни разговори со Србија има извонреден ефект врз поткрепата на демократијата во регионот на Западен Балкан. За Камерон, хрватското членство во Унијата како и одлуката да се почнат преговори за влез во ЕУ на Србија, две соседни земји кои до скоро беа непријатели, само ја покажува големата сила на Европската унија да ги трансформира претходно разделените, неединствени општества. Според Камерон, покрај ширењето кон југот на Европа и Западниот Балкан, Унијата сега треба да се сврти и кон Истокот, зад веќе примените балтички земји.
XS
SM
MD
LG